Helma de Wit geniet al 25 jaar van haar buurtje aan de Refter

 

Zodra de bel gaat, doet ze vol enthousiasme de deur open. We staan op de stoep bij Helma de Wit. Ze is er maar wat trots op dat ze in de Koppeling komt te staan. Op dinsdag 9 mei woonde zij alweer vijfentwintig jaar in haar huis aan de Refter in Grootebroek. Of zoals ze het zelf zegt ’25 jaar getrouwd met mijn huisje’. Ze vertelt hier graag meer over.

“Ik ben hier komen wonen in 1998”, zegt Helma. “Toen woonden er overwegend senioren in deze wijk." En tegenwoordig ben ik zelf de oudste hier. Zo snel kan het gaan. Maar dat is ook heel leuk. Ik ben inmiddels bij iedereen op kraamvisite geweest. "En nu krijgen die kinderen zelf verkering.”

Pan met kippensoep

Helma staat altijd voor haar buurtgenoten klaar. Ook nu ze zelf iets ouder begint te worden. Of het nu gaat om het verzorgen van de dieren, het naar school brengen van kinderen of het inkorten van een broek. Voor Helma is niets te gek. “Het zijn soms kleine dingen, maar ik doe het graag. En bij mij komen ze dan af en toe met een pan, kippensnoep of snert. Of ze maken mijn schutting schoon en zetten de bak aan de weg. Het is geven en nemen. "Dat maakt het ook zo leuk.”

Oorspronkelijk komt ze uit Hoogkarspel, maar Helma woont al bijna vijftig jaar in Grootebroek. “In Hoogkarspel kom ik eigenlijk nooit meer. We zijn destijds verhuisd naar de Acacialaan en daar hebben we 11 jaar gewoond. Toen verhuisden we naar de Nijverheidsweg. Daar zit Garage Dekker, dat is van mijn jongste zoon Perry. "Daar hebben we elf jaar gewoond en vanuit daar ben ik naar mijn huidige woning gegaan.”

 

Borrel op het jubileum

Inmiddels woont ze dus al zo’n vijfentwintig jaar aan de Refter. En dat jubileum is niet onopgemerkt voorbij gegaan. “Op zondag 4 juni heb ik mijn lieve buurtjes uitgenodigd bij mij thuis”, gaat Helma verder. “Hebben we met z’n allen lekker een borreltje gedronken en wat gegeten." Het gaat om saamhorigheid. Vandaar ook dit feestje. Om elkaar denken is zo belangrijk. "Geniet van wat je